Huis in spookdorp Spanje kopen

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

Verlaten dorpjes in Spanje kunnen kansen bieden

Een huisje kopen in Spanje. Voor veel mensen is dit de ultieme droom. En er zijn ook heel wat mensen die deze droom waar maken. En waarom ook niet? Het klimaat is heerlijk, het tempo van leven ligt wat minder hoog en de huizenprijzen zijn heel betaalbaar. Zeker op het platteland kun je voor een habbekrats een huis kopen. Maar wist je dat je voor hetzelfde geld ook een heel dorp kunt kopen? Wij vertellen je er alles over.

Ruim 3500 verlaten dorpen

In Spanje zijn er op dit moment rond de 3500 spookdorpen. Deze spookdorpen bevinden zich met name in de streken Galicië, Castilië en Leon. Ook in de streek tussen Madrid en Logroño vindt je een aantal van zulke verlaten dorpen. Voor de oorzaak van deze verlaten dorpen moeten we terug naar de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw. In die periode maakte Spanje een tijd door van sterke economische groei. Met name de dienstensector en de toeristische sector kwam op. De mensen die in deze sectoren gingen werken verhuisden naar de stad of naar de meer toeristische streken van Spanje. De bevolking van deze dorpen werd toen sterk uitgedund en in sommige gevallen bleef er zelfs niemand meer over.

Wat gebeurt er met deze verlaten dorpen?

Wellicht vraag je je af wat men met zoveel verlaten dorpen doet. Een goede vraag. Een groot deel van deze dorpen bestaat uit huizen die in privébezit zijn. De eigenaren zijn in veel gevallen inmiddels overleden en de erfgenamen zijn lastig te traceren. Niettemin werken makelaars dag en nacht om deze huizenbezitters te achterhalen. Als dit eenmaal is gelukt worden de huizen overgekocht en zal de makelaar het dorp in zijn geheel te koop zetten. En zo is het mogelijk om al voor 30.000 Euro een heel dorp te bezitten.

Een dorp kopen in Spanje: de voordelen

Vooral Noord-Europeanen laten zich verleiden tot de aankoop van de spookdorpen in Spanje. Vaak zijn het mensen die vanuit een idealistische visie een nieuw soort gemeenschap op willen bouwen. Deze mensen zijn vaak op zoek naar een eenvoudigere en duurzame manier van een leven. Meestal willen ze zelf energie opwekken, groenten en fruit verbouwen en zoveel mogelijk zelfvoorzienend zijn. Een verlaten dorp in Spanje is hiervoor uitermate geschikt. Sterker nog, in vrijwel geen enkel ander Europees land is het mogelijk om zo’n nieuw bestaan op te bouwen. Dus ben jij toe aan een grote verandering en wil je een eco-vriendelijk en duurzaam leven beginnen? Dan is een verlaten Spaans dorp ideaal voor jou.

Een dorp kopen in Spanje: de nadelen

Als de beschrijving hierboven je aanspreekt is een Spaans dorp zeker het overwegen waard. We drukken je echter op het hart om ook even aan de nadelen te denken. De meeste huizen in de verlaten dorpen zijn behoorlijk vervallen. Je moet dus eerst heel veel klussen en opknappen. En ook dat kan nog heel wat voeten in de aarde hebben. Veel dorpen hebben namelijk geen stromend water, elektriciteit of andere voorzieningen. Van comfort is zeker in eerste instantie dus geen sprake. Daarbij komt ook nog eens dat de winters koud en onguur kunnen zijn. Ook zijn de wegen naar deze dorpen in sommige gevallen helemaal verdwenen. Het aanvoeren van bouwmaterialen kan dus erg lastig worden. Het kopen van een dorp heeft dus ook heel veel nadelen. Of de voordelen hier tegenop wegen hangt heel erg af van jouw eigen visie en instelling.
In plaats van een dorp gewoon een vakantiewoning in Spanje kopen kan natuurlijk ook en is voor de meeste mensen van ons beter aan te vliegen. Check op deze website het huidige koopaanbod.

Het kopen van een vakantiehuis in Zwitserland

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

Het kopen van een vakantiehuis in Polen

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

0 reacties

Reactie plaatsen