Vakantiehuis kopen in Duitsland biedt kansen

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

Goede ligging maakt Duitsland uitermate geschikt om een tweede huis aan te schaffen

Duitsland is één van de populairste vakantiebestemmingen onder de Nederlanders. En het is niet moeilijk om te zien waarom. Om te beginnen is Duitsland erg dichtbij. Binnen enkele uren ben je er al. En toch ben je echt in het buitenland. En ook al spreken ze er een andere taal, het Duits is voor de meeste Nederlanders goed te verstaan. Naast deze praktische voordelen heeft Duitsland ook als vakantieland veel te bieden. Het land heeft bijvoorbeeld een hele lange en veelbewogen geschiedenis. In heel Duitsland vindt je oude steden met de meeste wonderlijke gebouwen, soms zelfs eeuwenoud. Als je een cultuurliefhebber bent kun je hier eigenlijk een leven lang op vakantie gaan en steeds weer iets nieuws zien en leren. Ten slotte heeft Duitsland een heel gevarieerd landschap. Er zijn diverse natuurgebieden waar je als vakantieganger helemaal tot rust kunt komen of juist kunt genieten van een actieve vakantie. Denk maar eens aan de Eiffel of het Zwarte Woud. En niet te vergeten: Beieren.

Het ideale land om een vakantiehuis te kopen

Omdat Duitsland zoveel te bieden heeft én heel dichtbij ligt, denken veel mensen erover om hier een vakantiehuis te kopen. Op die manier heb je een vast plek waar je naar toe kunt gaan en waarvan je precies weet wat je kunt verwachten. Samen met je dierbaren kun je hier mooie herinneringen creëren en steeds weer opnieuw naar terugkeren. En het voordeel is dat je de woning zelf ook weer kunt verhuren aan andere vakantiegangers. Duitsland is een zeer gewilde bestemming en het zal je dan ook niet veel moeite kosten om gasten te vinden. Uiteraard zijn er wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je daadwerkelijk een vakantiewoning in Duitsland gaat kopen. Wij hebben de belangrijkste aandachtspunten voor jou op een rijtje gezet omtent de aanschaf van een tweede huis in Duitsland:

  • De opbouw van de kosten.
  • Duitse regelgeving.

De opbouw van de kosten

De huizenprijzen in Duitsland zijn over het over het algemeen heel gunstig voor ons Nederlanders. Voor enkele tienduizenden euro’s heb je al een prachtige vakantiewoning. Houdt er echter wel rekening mee dat er een aantal bijkomende zaken zijn. Zo zijn de kosten koper in Duitsland hoger dan je gewend bent in Nederland. Ook is het belangrijk om op tijd bij jouw bank te informeren naar de mogelijkheden voor een hypotheek op een Duitse vakantiewoning. Bij sommige banken behoort dit namelijk ook tot de mogelijkheden, maar bij anderen juist weer niet. Waarschijnlijk vergt dit wat uitzoekwerk en dus ook tijd. Sla deze stap echter niet over, anders bestaat de kans dat je niet goed weet hoeveel je daadwerkelijk uit kunt geven.

Duitse regelgeving omtrent aanschaf tweede huis

Een andere kwestie waar je rekening mee moet houden is de Duitse regelgeving. Zo ben jij als koper bijvoorbeeld verplicht om een deel van de makelaarskosten voor jouw rekening te nemen. In Nederland doen we dit anders: hier betaalt alleen de verkoper de kosten van de makelaar. Ook wordt er in Duitsland geen voorlopig koopcontract opgemaakt. Dit kan gevolgen hebben voor het aankoopproces van jouw vakantiewoning in Duitsland. Wij raden je daarom aan om altijd even goed research te doen op internet en indien nodig contact op te nemen met de Duitse overheid. Zo ben je altijd goed voorbereid en voorkom je dat je uiteindelijk iets belangrijks over het hoofd ziet en onnodig in de problemen komt.

Conclusie

Omdat Duitsland onder de Europese regelgeving valt is het niet heel ingewikkeld om er als Nederlander een huis te kopen. Het is zelfs heel aantrekkelijk. De huizen zijn relatief betaalbaar. Voor 30.000 Euro heb je al een prima vakantiehuis. En bij een aantal Nederlandse banken kun je er zelfs een hypotheek voor aan vragen. Gemakkelijker kan haast niet. Duitsland ligt daarnaast ook nog eens op een relatief korte rijafstand. Zo is het zelfs nog de moeite om voor enkele dagen naar je vakantiewoning af te reizen. En als je zelf niet in de woning verblijft kun je hem verhuren. Op die manier ontvang je er ook nog inkomsten uit. Voordat je een huis koopt moet je echter wel even goed onderzoek doen naar de Duitse regelgeving. Op een aantal punten verschilt de Duitse huizenmarkt namelijk wel enigszins van de onze. 

Vakantiewoning kopen Zweden: Do’s en Don'ts

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

Het kopen van een vakantiehuis in Zwitserland

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

0 reacties

Reactie plaatsen