Is een chalet in Zwitserland nog betaalbaar

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

Vatgoedmarkt Zwitserland niet voor iedereen bereikbaar

Zwitserland is misschien wel het mooiste land van Europa en wij Nederlanders zouden er graag op vakantie gaan. Het is authentiek, schoon en vooral sfeervol. Een eigen vakantiehuis zou het helemaal afmaken, dan kunnen we echt optimaal genieten van het Zwitserleven. Toch is er één essentieel probleem dat veel Nederlanders doet besluiten zowel de vakantie als het vakantiehuis te vergeten. Zwitserland is duur, erg duur. Daarom zijn we op onderzoek gegaan om te kijken of een chalet in Zwitserland nog wel een betaalbare optie is…

Dure Zwitserse chalets in populaire ski resorts

Een bezoek aan populaire wintersportresorts als Gstaad, Crans-Montana en Verbier zou ons direct afschrikken en melden dat een modern Zwitsers chalet onbetaalbaar is. Daar waren we immers naar op zoek, een ‘up to date’ woning in één van de hotspots van Zwitserland. Een vrijstaand ‘chaletje’ kost al snel meer dan 2 miljoen en dan hebben we er nauwelijks iets van grond bij. Neemt niet weg dat er prachtige chalets bij zitten indien u toch over het gevraagde budget zou beschikken.

We passen de zoektocht iets aan en gaan op zoek naar woningen die op gepaste afstand van het centrum liggen en wellicht iets gedateerd zijn. De afgelopen decennia zijn er enorm veel chalets gebouwd en de meerderheid van deze chalets zijn nog van prima kwaliteit, alleen van binnen zou er veel moeten gebeuren. Op slechts 10-20 minuten rijden van de bekende wintersportdorpen vinden we een aantal ‘gedateerde’ chalets die  vijf ton zouden moeten opleveren. Nog steeds een enorm bedrag, maar dit begint er meer op te lijken. We zoeken verder en vinden zelfs een serie leuke, knusse chalets tussen de drie en vier ton op grotere afstand van populaire ski resorts. Onze voorkeur blijft bij optie 1.

Koop-Renovatie

Vijf ton voor een vrijstaand chalet in Zwitserland is niet goedkoop, maar als we realistisch zijn is dit wel acceptabel voor de locatie. We gaan op onderzoek uit naar de kosten voor een fatsoenlijke renovatie. Door contact op te nemen met de juiste makelaar, die renovaties ook in eigen beheer heeft, komen we uit op een prachtige 3D-tekening met de mogelijkheden en een scherpe offerte die ons garandeert dat we maximaal een ton kwijt zouden zijn aan de renovatie. Afhankelijk van de keuzes kan dit bedrag zelfs voor een flink percentage afnemen.

Onze makelaar neemt ons mee naar zijn contactpersoon bij de lokale bank om te kijken naar de financiële mogelijkheden. Daar wordt ons al snel duidelijk gemaakt dat we een belastingvoordeel kunnen halen uit de keuze om te renoveren en tevens gaat de bank akkoord met de hypotheekverstrekking.

Tot op heden zijn we nog geen geld kwijt aan zowel de makelaar als het advies bij de bank, het is slechts aan ons de keuze of we de koop door willen laten gaan en willen gaan tekenen. Een droom komt uit en voordat we het realiseren, worden we komende winter wakker in ons eigen stukje Zwitserleven. 

Geschreven door Thomas de Wit   
Home Partner Zwitserland

De Franse notaris

Geplaatst op 28-11-2019 in Juridisch & fiscaal

Zaken bij een tweede huis in Nederland

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

0 reacties

Reactie plaatsen