Zaken bij een tweede huis in Nederland

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

Punten van aandacht bij aanschaf recreatiewoning kopen in eigen land

Een recreatiewoning, als zijnde een tweede huis, in Nederland kent veel voordelen ten opzichte van een recreatiewoning in het buitenland. U hoeft naar een recreatiewoning in Nederland vrijwel nooit meer dan twee uur te rijden, wat betekent dat u bent snel op de plaats van bestemming bent. Daarnaast spreekt u de taal, wat handig is bij (onder andere) de aankoop van het tweede huis. Om te onthaasten en te ontsnappen aan de drukte van alledag kan een tweede huis in Nederland net zo geschikt zijn als een tweede huis in het buitenland. Niet gek dus dat veel Nederlanders dan ook kiezen voor een recreatiewoning in eigen land. Echter, ook in Nederland gelden er allerlei regels voor eigenaren van tweede huizen en zijn er bepaalde zaken waar u rekening mee moet houden. Voorbeelden hiervan zijn zaken omtrent de financiering van de recreatiewoning en doorlopende kosten.

De financiering van uw recreatiewoning in eigen land

In ieder geval is het zeer van belang dat u uw eigen financiële situatie goed in kaart hebt gebracht, voordat u op zoek gaat naar een tweede huis dat bij u past. Het is belangrijk dat u weet hoeveel u te besteden heeft en hoeveel u eventueel moet lenen. Houdt er rekening mee dat er kosten zijn voor uw tweede woning die u ook moet betalen wanneer u niet in uw tweede woning bent, dit kunnen bijvoorbeeld verzekeringskosten, belastingen en kosten voor nutsvoorzieningen zijn. Om deze kosten te dekken kunt u ervoor kiezen om uw woning te verhuren, dit levert u, mits u dit goed doet, een mooi zakcentje op.

Wilt u uw recreatiewoning gaan verhuren, dan is het raadzaam om op papier te zetten wat u per maand kwijt bent aan de woning en wat u denkt te verdienen met de verhuur. Veel bezitters van tweede huizen verhuren hun woning zo min mogelijk. Dit omdat er voor de verhuur bijvoorbeeld iemand bij de woning moet zijn om de gasten op te vangen en omdat er bijvoorbeeld schoongemaakt moet worden in het huis. Het is dan ook verstandig om er over na te denken hoe u dit gaat aanpakken.

Betalen door middel van een hypotheek of cash

De meeste mensen betalen hun tweede huis, ofwel recreatiewoning, voor een met een lening en voor een deel met cash. Banken verstrekken en hypotheek voor een tweede huis niet zomaar, daarom zult met eigen vermogen moeten komen. Minimaal twintig procent van de aankoopprijs moet u betalen met uw eigen vermogen (cash). In de meeste gevallen is het nodig dat de koper een lening afsluit, voor het resterende bedrag. Hierover kunt u zich het beste laten adviseren door een hypotheekadviseur. Deze kan samen met u de mogelijkheden bekijken voor uw financiële situatie. Belangrijk is het dat u goed naar uw eigen toekomst op financieel gebied kijkt en dat u verschillende betalingstermijnen overweegt en onderzoekt. Een andere optie is samen met iemand anders (bijvoorbeeld een ander echtpaar of stel) een tweede woning kopen. Dit is op financieel gebied vaak erg voordelig, maar het is van belang dat u hier een weloverwogen beslissing over neemt. Goede afspraken maken en vooruit denken is hierbij essentieel. Nadenken over wat u bijvoorbeeld doet wanneer uw medekoper komt te overlijden of hoe u de kosten gaat verdelen is verstandig. Kopen vakantiehuis? Tuurlijk doen als het kan maar neem de tijd voor het maken van de juiste beslissing. 

Is een chalet in Zwitserland nog betaalbaar

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

Huis en recreatiewoning tot 2025

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

0 reacties

Reactie plaatsen