juridische documenten aankoop 2de huis Spanje

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

Alleen met de aanschaf van een recreatiewoning in Spanje ben je er niet

Denk je erover om een mooi huisje te kopen in Spanje? Een fantastisch idee. Spanje heeft namelijk zoveel te bieden. Een heerlijk klimaat, een rustiger tempo van leven, heerlijk eten en veel cultuur. Niettemin is er veel waar je rekening mee moet houden. Je kunt namelijk niet zomaar naar Spanje afreizen en een huis kopen. Je moet ervoor zorgen dat je over een aantal juridische documenten beschikt. Deze documenten heb je nodig om aan jezelf te kunnen identificeren en aan te tonen dat jij geschikt bent om een huis in Spanje te kunnen kopen. Een aantal van deze documenten moet je aanvragen bij de Spaanse overheid. Houdt er rekeningen mee dat hier flink wat tijd overheen kan gaan. De Spaanse bureaucratie staat nu eenmaal niet bekend om zijn snelheid. De volgende documenten moet je hebben:

  • Een paspoort.
  • De NIE kaart.
  • Een Spaanse bankrekening.
  • Documenten omtrent je ziektekostenverzekering.
  • ‘Nota Simple’.
  • Betalingsbewijzen van onroerend goed belasting en afvalstoffenheffing.

Een paspoort

Wanneer je als buitenlander een huis in Spanje wilt kopen moet je uiteraard een paspoort kunnen laten zien. Hiermee toon je aan wie jij bent als persoon. Dit klinkt natuurlijk een beetje voor de hand liggend, maar dat is het niet. De gegevens op je paspoort zijn immers nodig om de gegevens op je overige documenten mee te kunnen verifiëren. Ook zijn ze nodig om de overige documenten aan te kunnen vragen bij de Spaanse overheid.

De NIE kaart

Het tweede document wat niet mag ontbreken is een zogenaamde ‘NIE kaart’. De NIE kaart is eigenlijk niets anders dan een Spaanse verblijfsvergunning. Deze verblijfsvergunning heb je nodig om in Spanje een financiële transactie te kunnen doen. Zoals de aankoop van een huis bijvoorbeeld. Een NIE kaart kun je aanvragen bij de Spaanse ambassade in Nederland. Je kunt ook naar het politiebureau in de regio waar je het huis wilt kopen. Zorg er dan wel voor dat je een paspoort bijdehand hebt. Dit hebben ze nodig om vast te kunnen stellen dat jij werkelijk bent wie jij zegt te zijn. Vervolgens moet je een aantal formulieren invullen en zal de politie na willen gaan of jij financieel ‘capabel’ bent. Dat wil zeggen dat jij moet kunnen bewijzen dat je financieel onafhankelijk bent. Dit kun je doen door aan te tonen dat jij een inkomen hebt uit werk of beschikt over een pensioen. Daarna zal het even duren voordat je de NIE kaart ontvangt. Reken gerust op zo’n 10 tot 14 dagen. In Spanje duren dit soort zaken over het algemeen lang. Als je de NIE kaart ontvangt, krijg je ook een fiscaal nummer. Dit nummer moet je vermelden bij alle financiële transacties die je in Spanje doet.

Een Spaanse bankrekening

Om een tweede huis in Spanje te kunnen kopen moet je een Spaanse bankrekening hebben. Zo kan men zien waar jouw geld vandaan komt. En dat is nodig omdat zij natuurlijk willen weten of jij niet crimineel bent en geld gaat witwassen door onroerend goed te kopen in Spanje. Een Spaanse bankrekening is ook noodzakelijk als je een hypotheek af wilt sluiten in Spanje. Via deze rekening kun je maandelijks je aflossing betalen. Als je een Spaanse bankrekening opent wil je natuurlijk geld op deze rekening storten vanaf je Nederlandse rekening. Hieraan zijn uiteraard kosten verbonden. Zoek daarom eerst uit welke bank de laagste transactiekosten heeft en voor jou dus het voordeligste is. Hiermee kun je flink wat geld besparen.

Documenten omtrent je ziektekostenverzekering

Om een huis te kunnen kopen moet je ook aan kunnen tonen dat je een ziektekostenverzekering hebt. Hiermee vergewist de Spaanse overheid zich ervan dat jij financieel onafhankelijk bent in staat om bepaalde transacties te mogen doen. Als je in Nederland woont heb je natuurlijk gewoon een ziektekostenverzekering. Dus zorg dus dat je kopieën bij je hebt waarmee je dit aan kunt tonen.

‘Nota Simple'

Een document wat je nodig hebt om de woning van jouw dromen te kunnen kopen is de zogenaamde ‘Nota Simple. Heb je dit document niet? Dan kan de notaris ervoor zorgen dat de koop niet doorgaat. In de Nota Simple staat tot in detail beschreven wat de eigendomsverhoudingen zijn en om welke onroerende goederen het precies gaat. Ook staat in dit document of er nog schulden vastzitten aan het huis. Dit kan bijvoorbeeld als er een hypotheek op zit die nog niet is afgelost. In de Nota Simple staat ook of het huis op de één of andere manier fungeert als onderpand voor een bepaalde lening.

Betalingsbewijzen van onroerend goed belasting en afvalstoffenheffing

Tenslotte moet je aan kunnen tonen dat je geen schulden overneemt als je het koopcontract tekent. Je moet hierbij denken aan onroerend goed belasting en afvalstoffenheffing. In het Spaans noemt men dit de impuestos sobre bienes immuebles en de basura y alcantarillado. In Nederland worden dit soort belastingen gekoppeld aan jou als persoon. In Spanje ligt dit een beetje anders. Hier worden dit soort belastingen gekoppeld aan een woning. Als de vorige bewoner zijn belastingen niet heeft betaald, koop jij deze schulden dus wanneer jij de woning overneemt. En dat is natuurlijk niet de bedoeling. Daarom moet de verkopende partij de betalingsbewijzen van deze belastingen over kunnen leggen.

Conclusie

We noemden het al in de inleiding: de Spaanse bureaucratie is groot en log. Voor de kleinste handeling heb je alweer een formuliertje nodig. Het aanvragen van dit soort papieren is in principe niet heel problematisch. En als jij je gewoon aan de regels houdt, krijg je ze ook wel. Je moet je echter wel realiseren dat het soms lang kan duren voordat je de benodigde documenten uiteindelijk ontvangt. Dit kan het aankoopproces van jou droomhuis flink doen vertragen. Zorg er daarom voor dat je weet wat je nodig hebt en ze meteen aanvraagt, dan grijp je uiteindelijk ook niet mis. 

Vakantie in Kranj

Geplaatst op 28-11-2019 in Vakantie recensie

Visa-vrije vakantiebestemmingen in Azië

Geplaatst op 28-11-2019 in Vakantie recensie

0 reacties

Reactie plaatsen