Wel en niet doen tijdens de bezichtigingsreis

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

De meerwaarde van een bezichtigingsreis bij een tweede huis in het buitenland

Als u eigenaar bent van een tweede huis in het buitenland dan kent u vermoedelijk te term “bezichtigingsreis” wel of anders de benaming “oriëntatietrip”. Beide woorden dekken in feite de zelfde lading namelijk die van het bekijken van te koop staande (recreatie)woningen in een ander land.
Vaak kunt u voor een vaste prijs enkele dagen doorbrengen in het desbetreffende land en met makelaar/agent bekijkt u enkele huizen. Vaak is het bedrag wordt gerekend inclusief vervoer zoals het vliegtuig en overnachting(en) in een hotel of andersoortige accommodatie. Deze oriëntatiereizen worden veelal laagdrempelig aangeboden en natuurlijk is het ook nuttig om de regio zo nodig eens beter te verkennen en natuurlijk om de van te voren geselecteerde woningen eens nader te bekijken van binnen en buiten.
In dit artikel willen wij u wat tips bieden hoe het optimale rendement te behalen uit een bezichtigingsreis. Dit zijn tips die u ongeacht of u nu naar een tweede huis in Spanje, Italië, Frankrijk, Turkije of Portugal kunt toepassen. Maar ook willen wij waarschuwen om niet in de traditionele valkuilen te stappen die zich kunnen voordoen tijdens deze oriëntatiereis.

wat niet te doen tijdens de oriëntatiereis

De ene bezichtigingsreis is de andere niet en datzelfde gaat op voor de verkopende partij. De meeste ontwikkelaars, verkoopagenten en makelaars die u meenemen op deze trip zijn transparant, maar helaas zijn er altijd enkele rotte appels die u voornamelijk als melkkoe zien en jacht maken op een snelle verkoop. Daarom hier enkele tips:

  • teken nooit een (voorlopige) koopovereenkomst
  • laat u niet opjagen als u interesse hebt in een bepaalde woning
  • ga niet in op snelle beslissingtermijnen 
  • wijk niet zonder goede reden af van de dagagenda 
  • spreek af dat u tijdens uw verblijf één vast contactpersoon heeft

 

hoe een constructieve bezichtigingsreis te bewerkstelligen

Als u voor een oriëntatiereis naar het buitenland gaat om één of meerdere woningen te bekijken dan gebeurt dit vaak in het weekend. De tijd is dus schaars maar u wilt natuurlijk wel het optimale uit deze reis halen. Ook hier hebben wij enkele suggestie:

  • zorg dat je een exact schema van de reisplanning krijgt van de verkoper
  • spreek van te voren af welke huizen je gaat bekijken tijdens de trip
  • geef aan dat je ook meer dan alleen woningobjecten wilt zien en ook de regio nader wilt leren kennen
  • vraag informatie over de voorzieningen in desbetreffende plaats
  • spreekt een recreatiewoning je dusdanig aan, overleg dan of je een vrijblijvende optie kunt nemenSamenvattend:

Het komt er in het kort op neer dat u aan het roer zit. U bent de potentiële koper en de verkopende partij moet een bezichtigingsreis zodanig inrichten dat er een brede informatiestroom wordt geleverd. Dat betekent niet alleen maar wat te koop staande vakantiewoningen laten zien. Ook vragen van juridische aard moeten klip en klaar kunnen worden beantwoordt. Ook mag u verwachten dat de verkoopmakelaar of andersoortige verkoper kennis heeft van het desbetreffende land en regio.
De insteek moet niet zijn om tijdens het oriëntatieproces ter plekke over te gaan tot aankoop van een (tweede) woning, het moet juist gaan over het kennisgewin zoals het juridisch traject en de eventuele bepalingen die op de woningen die u gaat bekijken rusten.  Na afloop van uw bezichtigingsreis moet u met een schat aan informatie terug naar huis gaan. Van daaruit kunt u ervoor kiezen om zo ja dan nee de volgende fase van het aankoopproces in te gaan. Een bezichting kan hiervoor een goede basis zijn waar u in het verdere traject de vrachten van gaat plukken.

splitsing appartementsrechten of kavelverkoop

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

Laat uw recreatiewoning taxeren voor verkoop

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

0 reacties

Reactie plaatsen