Onroerend goed kopen in Bulgarije

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

Bulgarije ontwikkeld zich als toeristische regio

In dit artikel gaan we het hebben over de mogelijkheden en veranderingen die er de laatste jaren zijn opgetreden voor het kopen van onroerend goed in Bulgarije. Er is hieromtrent veel foute en verouderde informatie te vinden op het internet.

vroegere situatie in Bulgarije

Vroeger was het zo dat je om grond te bezitten in Bulgarije dit via de oprichting van een Bulgaarse firma moest doen.

Het maakte niet uit wat voor grond maar om grond te bezitten kon je dus niet naast de oprichting van een Bulgaars EOOD of OOD bedrijf wat te vergelijken is met de BVBA in België en in Nederland met een BV. Het verschil tussen een EOOD en een OOD bedrijf is dat bij de eerste er slechts 1 aandeelhouder is terwijl de tweede meerdere aandeelhouders heeft.

Een huis of appartement in Bulgarije kon je dus sowieso in persoonlijke naam aanschaffen zo lang er maar geen grond met de aankoop gepaard ging. Maar ook dit was te omzeilen door bijvoorbeeld een huis te kopen en de bijhorende grond te gaan leasen.

huidige situatie in Bulgarije

Bulgarije heeft ondertussen de regelgeving aangepast aan de Europese vereisten en zo kan u nu, als onderdaan van de Europese Unie, probleemloos onroerend goed aankopen in uw eigen naam.

Uitzondering daarop zijn gronden die bestemd zijn voor agrarische doeleinden, met name landbouwgrond en bossen. De regelgeving hieromtrent is verschillende keren aangepast en momenteel is het zo dat u deze gronden enkel kan aankopen als u 5 jaar residentieert in Bulgarije. Dit is tevens niet te omzeilen door het oprichten van een Bulgaars bedrijf want ook een Bulgaars bedrijf dient 5 jaar geregistreerd te zijn alvorens het kan overgaan tot aankoop. Wat u eventueel wel kunt doen als niet-resident is een bedrijf oprichten en een huuraankoop doen. Bijvoorbeeld kunt u een contract afsluiten waarbij de gronden 5 jaar huurt met optie tot aankoop. Maar zoals gezegd zijn deze beslommeringen enkel de zorgen van mensen die bossen of landbouwgrond willen aankopen, de aankoop van appartementen en huizen kunnen zonder problemen worden afgesloten.

 

toch aankopen met een Bulgaars bedrijf?

Uiteraard zijn er situaties waarbij u eventueel toch vastgoed in Bulgarije wilt kopen door middel van de oprichting van een bedrijf. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een familie aankoop waarbij men een constructie opzet waarin de kinderen het overgrote deel van de aandelen bezitten en de ouders een minimum participatie hebben in het bedrijf dat het vastgoed bezit. Om de rechten van de ouders te vrijwaren kan men het zo opzetten dat de ouders wel een minimum aan aandelen hebben maar dat dit wel de enige aandelen zijn met stemrecht in het bedrijf. Hierdoor houden de ouders ten allen tijde de touwtjes in handen terwijl de kinderen eigenlijk grotendeels het eigendom bezitten.

De oprichting van een Bulgaars bedrijf zal u ongeveer een 500 euro kosten, alles inbegrepen. Jaarlijkse kosten om een niet-actief bedrijf te laten voldoen aan alle wettelijke eisen schommelen.

(G)een Funda voor recreatiewoningen

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

vakantiehuis huren De Vossenburcht, IJhorst

Geplaatst op 28-11-2019 in Vakantie recensie

0 reacties

Reactie plaatsen