Ontwikkeling verkoop 2de huis Italie

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

Hoe staat de tweede huizenmarkt in Italië ervoor? In dit artikel lees je er meer over!

Uit onderzoek uitgevoerd door makelaarsgroep Tecnocasa, is gebleken dat de markt voor vakantiehuizen aan zee in Italië in de tweede helft van 2011 is gekrompen met gemiddeld 2,9%. De verkoop stagneert vooral doordat potentiële kopers, die gemiddeld een budget hebben van niet meer dan € 300.000,= langer nadenken over de geplande aan-koop.

Bezitters van meerdere woningen en degenen die niet de mogelijkheid hebben om hun huis voor langere periodes te gebruiken maken zich be-zorgd over de invoering van de Imu (de gemeentelijke belastingheffing).

De meest gezochte woningtypes aan de kust, met name door de Ita-lianen zelf, zijn de bilocale en trilocale, twee- of driekamerwoningen van bescheiden omvang, bij voorkeur gelegen op loopafstand van het strand, of in gebieden met veel toegankelijke buitenruimte en met uit-zicht op zee. Wie het zich financieel kan veroorloven kiest, ook gezien het geringe aanbod van woningen aan zee, natuurlijk voor de duurdere lokaties. Italiaanse kopers lijken een voorkeur te hebben voor regio’s niet ver van de eigen woonplaats, zodat de woning niet alleen ge-durende de zomerperiode, maar ook in de winter en tijdens het wee-kend gebruikt kan worden. Buitenlandse kopers hebben een voorkeur voor vrijstaande woningen, het liefst in rustige gebieden, vaak wat verder van de zee, maar met een panoramisch uitzicht. Tot degenen die in Italiaanse badplaatsen kopen behoren Nederlanders, Engelsen, Duitsers en Russen.

In Noord-Italië hielden in de onderzochte periode de provincies van Emilia Romagna (-1,7%) zich vrij goed overeind, met name Cervia en Milano Marittima. Een lichte waardedaling was te zien in Riccione. Ook Ligurië zag men een daling, van 2,9%, en onder de provincies in Ligurië deed Imperia het met een waardedaling van 1% nog het beste. Stabiel bleven de prijzen in Lignano Sabbiadoro in Friuli Venezia Giulia.

In Midden-Italië was de prijsontwikkeling min of meer hetzelfde voor alle regio's: Abruzzo sloot af met een prijsverschil van 3,5% en Pescara was de provincie met de sterkste waardedaling; Lazio vertoonde met -3.9% de grootste krimp van de provincie Rome en Toscane onderging een prijsdaling van -3%.

In Zuid-Italië en de Italiaanse eilanden deed de sterkste daling zich voor in Campanië (-6,8%), gevolgd door Molise (-6,7%). In Apulië (-3%) daalden de prijzen vooral in de provincies Lecce en Foggia, in Calabrië (-2,8%) krompen de prijzen in de provincies Cosenza en Catanzaro. Sardinië sloot af met -2,5% en Sicilië met -1,7%.

Tot de duurste plekken in Ligurië behoren Varigotti met topprijzen van € 11.000,= per vierkante meter, Alassio en Finale Ligure Marina met € 10.000,= per vierkante meter, en Varazze en Sestri Levante met € 9.000,= per vierkante meter. In Emilia Romagna piekten Riccione met € 8.200,= per vierkante meter en Milano Marittima met € 8.000,= per vierkante meter.

De regio’s waar de waardedaling het grootst was in het tweede se-mester van 2011 zijn Campanië, met name de provincie Napels, en Molise.

Op de huurmarkt zag men in dezelfde periode een voorkeur voor tweekamer-appartementen met vier slaapplaatsen, vooral geliefd voor korte vakantieperiodes in de warme juli- en augustus maanden.

Dit artikel is geschreven door mr drs M.J. (Margreet) Sjoerts, werkzaam als advocaat bij The Practice.it, Lecce, Italia

Woningrenovatie Italië belastingvoordelen

Geplaatst op 28-11-2019 in Juridisch & fiscaal

2de huis verkopen: denk aan de presentatie

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

0 reacties

Reactie plaatsen