Op zoek naar tweede huis in het mooie Zweden

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

Check het Zweedse onroerend goed eens uit

Tussen Noorwegen en Finland ligt het mooie Zweden wat veel Nederlanders trekt. Dit is niet vreemd want Zweden is een prachtig land met bijzonder veel natuurschoon. Het is ook een groot land, het is zelfs elf keer zo groot als ons kleine kikkerlandje. Zweden is veel minder dichtbevolkt dan Nederland, met name in het noorden van Zweden wonen relatief gezien weinig mensen per vierkante kilometer. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het wat koudere klimaat en het bergachtige landschap waar het noorden mee van doen heeft. Het zuiden van Zweden is wel wat dichter bevolkt, maar komt nog steeds niet in de buurt van Nederlandse begrippen. Vanwege het feit dat Zweden zo’n groot land heeft, zijn er ook vrij grote verschillen in klimaat en landschap in het land. Hoe verder men naar het noorden trekt, hoe meer heuvelachtig en bergachtig het landschap in Zweden wordt en daarnaast ook hoe kouder en hoe sneeuwrijker. De reisduur naar Zweden is per auto gemiddeld zo’n anderhalve dag en met het vliegtuig bent u er vanuit Nederland in drie uurtjes, dus dit valt ook nog mee.

Verschillende gebieden en verschillende soorten huizen in Zweden

Zweden kent veel mooie plekjes en prachtige streken. Oriënteren op de verschillende gebieden met hun eigenschappen en kenmerken is zeer aan te raden. Bent u op zoek naar een gebied waar skiën en snowboarden mogelijk is, dan kunt u hiervoor goed terecht in het midden van Zweden. In het midden van Zweden zijn namelijk de grootste wintersportgebieden van Zweden te vinden. Populaire gebieden in dit deel van het land zijn Sälen en Åre. Omdat deze gebieden zo populair zijn, zijn de huizenprijzen in dit gebied ook niet aan de lage kant. Wilt u in deze regio een tweede huis kopen dan kunt u van prijzen uitgaan die hier in Nederland ook normaal zijn. Ook het gebied Värmland is een populair gebied onder kopers van tweede huizen. Dit gebied heeft een typisch Zweeds landschap met bergen, bossen en meren en kent dus veel natuurschoon. Het is een erg dunbevolkt gebied, waar een goede omgang met de buren dan ook zeer van belang is. U kunt in Zweden veel huizen kopen met een lap grond met jachtrecht. Dit houdt in dat er gejaagd mag worden op de grond die u gekocht heeft (uiteraard moet u wel uw jachtexamen hebben afgelegd, heeft u dit niet dan kunt u uw grond eventueel verhuren aan derden die willen jagen). Naast dat u een keuze moet maken voor een gebied of streek, moet u beslissen wat beter bij u past, een huis in een dorpje, vrij afgelegen, of een huis in een stedelijk gebied. Het is aan te raden om voordat u een tweede huis gaat kopen in Zweden rond te reizen door het land en de verschillende streken en gebieden te verkennen. Dankzij de kennis die u dan opdoet zult u een verstandige keuze kunnen maken en zult u geen spijt krijgen van uw aankoop.

Huizenprijzen in Zweden

Over het algemeen liggen de huizenprijzen in Zweden echter wel een stuk lager dan we hier in Nederland gewend zijn. U kunt al een huis kopen vanaf zo’n 30.000 euro. Wel moet u er dan rekening mee houden dat het een wat ouder huis zal betreffen waaraan nog het nodige moet gebeuren. Het overgrote deel van de huizen in Zweden is gebouwd van hout. Een wat kleiner deel is gemetseld. Een houten huis behoeft meer onderhoud, maar is mits goed onderhouden even geschikt om in te wonen als een gemetseld huis. Er zijn tegenwoordig ook huizen die van hout zijn, maar die bijvoorbeeld wel voorzien zijn van kunststof kozijnen, waardoor ze wat onderhoudsvriendelijker (en ook weer wat duurder)  zijn dan huizen die compleet van hout zijn. Een fatsoenlijk huis op een mooie plek kunt u in Zweden kopen voor een bedrag van 50.000 tot 70.000 euro. Wilt u een huis op een locatie dichtbij of aan het water dan kunt u er vanuit gaan dat u wat meer betaalt. Zoals gezegd is de prijs van het huis ook sterk afhankelijk van de staat van het huis. In het dichter bevolkte zuiden liggen de prijzen van onroerend goed hoger dan in het beduidend dunner bevolkte noorden. De gunstige positie van de Zweedse kroon ten opzichte van de Euro is voor sommige mensen ook een reden om te kiezen voor Zweden.

Verzekeringen en nutsvoorzieningen in Italië

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

Goedkoop met het vliegtuig op vakantie

Geplaatst op 28-11-2019 in Vliegtickets boeken

0 reacties

Reactie plaatsen