Revival van Spanje als land voor uw 2de huis

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

Spanje is weer populair bij mensen die dit land als plek voor hun tweede huis overwegen. Waarom?

De afgelopen jaren heeft Spanje bij veel mensen afgedaan als land om een recreatiewoning te bezitten. Dit had een aantal factoren, de hoge huizenprijzen, de recessie, de grootschalige vastgoedfraude met gevolg dat er langs de Spaanse kustlijn vele duizenden huizen zijn gebouwd zonder vergunning. Ook de verhalen van de makelaarskantoren met een ietwat mindere reputatie hebben natuurlijk bijgedragen aan de beeldvorming dat Spanje niet meer interessant is als land om een tweede huis te bezitten. Door de mindere verhalen in combinatie met de (te hoge) vraagprijzen van het Spaans (recreatief) vastgoed en daaropvolgende economische teloorgang is het zo geweest dat Spanje voor veel mensen had afgedaan. Door deze “slechtnieuws show” zijn de vele voordelen een beetje ondergesneeuwd. Tevens zijn er vele zaken ten faveure van Spanje gekeerd. In dit artikel wil ik daarom toch een lans breken voor dit land en het huis kopen in Spanje. Dit doe ik door onderstaande punten uit te lichten.

Spanje is weer betaalbaar geworden voor de aanschaf van een tweede huis

Door het instorten van de Spaanse economie en de recessie in tal van West-Europese landen zijn de vraagprijzen van het te koop staande vastgoed drastisch gedaald. Stijgingen van 50 % en meer zijn niet ongewoon. De markt voor (2de) woningen in Spanje was een grote luchtbel geworden en dat er kentering aankwam mag geen verrassing worden genoemd. De hevigheid van deze correctie was dat wel enigszins. Maar door het complexe samenkomen van tal van facetten was het uiteindelijk niet te voorkomen. Toch heeft dit “economische drama” tot gevolg dat mensen die nu in de markt zijn voor het kopen van een recreatiewoning dit voor een acceptabele prijs kunnen bewerkstelligen. Het aanbod is zowel aan de kust als in de binnenland zeer divers en de vraagprijzen zijn niet meer te vergelijken met enkele jaren geleden.

De Spaanse banken verstrekken hypotheken aan buitenlanders

Als u erover denkt om een tweede woning aan te schaffen in Spanje dan zult u waarschijnlijk een deel van dat geld moeten lenen. Het goede nieuws is dat het Spaanse bankwezen er ook van doordrongen raakt dat er geld in de economie moet worden gestoken. Door hypotheken aan te bieden aan mensen die op zoek zijn naar een (tweede) huis dragen ze een steentje bij aan het herstel van het land. Bovendien hebben ze alle belang dat er weer buitenlands kapitaal in de vastgoedmarkt wordt gestoken. Er staan nog steeds vele vakantiehuizen te wachten op een nieuwe eigenaar. En hoewel de komende jaren ook nog vele illegaal gebouwde recreatiewoningen zullen sneuvelen onder de sloophamer is het koopaanbod op dit moment nog vrij groot. Als u in aanmerking wilt komen voor een geldlening bij een Spaanse bank dan zult u wel goed beslagen ten ijs moeten komen en een goede (en na trekken) onderbouwing van uw financiële situatie moeten geven.

De kwaliteit van de makelaarskantoren in Spanje gaat omhoog

De implosie van de Spaanse economie en de daarbij horende sores op de vastgoedmarkt heeft tot gevolg gehad dat er veel vastgoedkantoren opgehouden zijn te bestaan. Het voordeel van een dergelijke kaalslag onder deze beroepsgroep dat er nogal wat kaf van het koren is gescheiden. Als u op zoek bent naar een Nederlandstalige makelaar in Spanje dan kan het geen kwaad een klein antecedentenonderzoek te houden. Check hoeveel jaar het kantoor bestaat, in welke regio ze actief zijn en wat voor soort vastgoed ze voornamelijk verkopen. Als u voor een Nederlands makelaarskantoor gaat dan is het verstandig in zee te gaan met een partij die ook in Spanje zelf een kantoor bezit. Als ze kantoor in Spanje houden dan mag je ervan uitgaan dat ze bekend zijn met de omliggende regio en ze zelf ook een goed woordje Spaans kunnen. Ze weten dan doorgaans ook goed wat er speelt en kunnen u goed doorverwijzen naar bijvoorbeeld een goede bank, notaris, etc.
Een makelaar die goed bekend staat zal ook geen moeite hebben om u door te verwijzen naar klanten die ze ondersteund hebben bij het aankopen of verkopen van een tweede huis in Spanje. Het kan nooit geen kwaad om enkele referenties na te gaan. Zo krijgt u een goed inzicht in de reputatie van de desbetreffende makelaar.

Het Robiniapark in Hongarije is een aanrader

Geplaatst op 28-11-2019 in Vakantie recensie

Aannemingsovereenkomst in Portugal

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

0 reacties

Reactie plaatsen