Ruimte in recreatiewoning optimaal benutten

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

De juiste indeling en inrichting geeft veel plezier

Wellicht ben je zelf eigenaar van een tweede huis waar je talloze leuke weekenden doorbrengt. Vaak is de oppervlakte van een recreatiewoning een stuk geringer dan die van je vaste huis. Vaak voelt het aan de binnenzijde dan ook enigszins klein aan. En hoewel een knus karakter natuurlijk best zijn charme heeft wil je natuurlijk ook een ruimtelijk effect creëren in je eigen vakantiehuisje.
In dit artikel geven we wat tips hoe je zo efficiënt mogelijk met de vierkante meters van je buitenhuisje kunt omgaan. Hoe behaal je met enkele aanpassingen een optimaal resultaat en vaak kan dit ook nog op een manier die weinig  tot geen geld kost.
Maak van je tweede woning een leefbare accommodatie waar het heerlijk toeven is en elke verblijf voelt als een mini-vakantie. Met onderstaande tips hopen we je op de goede weg te helpen en dit zonder dat concessies hoeft te doen aan persoonlijke smaak en dergelijke.

de lichtinval en lichtplan van je tweede woning draagt bij aan je gevoel

Als je eigenaar bent geworden van een recreatiewoning dan is het zaak om direct te kijken hoe je de binnenzijde van je huisje een lichte uitstraling kunt geven. Dit kan op verschillende manieren en het voordeel van zowel natuurlijk als kunstmatige lichtinval is dat het je vakantiewoning ruimtelijker doet lijken. Bijkomend voordeel is dat ook je mindset positiever is. Hieronder tips over het fenomeen licht.

ga voor een optimale lichtval via de raampartijen

Als je een bestaande recreatiewoning heb gekocht dat zit je over het algemeen vast aan de raampartijen zoals die er zijn. Aanpassingen zijn vaak een kostbare zaak en is sowieso afhankelijk van de constructieve mogelijkheden en ook aan gestelde richtlijnen en voorschriften, etc.
Maar ook bij de huidige raamindeling kun je vaak nog wel wat stappen maken. De eerste tip die we hierover kunnen geven is dat je zorgt dat de ramen schoon zijn. Het kan zo maar zijn dat je eigenaar bent van een natuurhuisje en door de bosrijke omgeving komt er een groene aanslag op je ramen. Door raampartijen op gezette tijden schoon te maken heb je een optimaal resultaat van het natuurlicht.
Ook belangrijk is om eens kritisch naar de gordijnen en zonweringen te kijken. Door deze zo minimaal te laten zijn leg je de focus op de lichtinval en niet het tegenhouden ervan.

wat voor lampen hangen en staan er in je tweede huis

Ook dit is een belangrijk punt van aandacht. De juiste lampen en sterkte van de belichting dragen ertoe bij dat je recreatiehuisje ruimtelijker lijkt dan het daadwerkelijk is. Licht draagt natuurlijk ook bij aan je gemoedstoestand dus een goed lichtplan in de woning is onontbeerlijk. Kijk hier kritisch na en laat je zo nodig voorlichten door iemand met kennis van zaken. Bespaar niet op binnen-lampen, kijk wel naar de energiezuinigheid en dergelijke. Soms is een lamp wat betreft aanschaf wat duurder maar de levensduur kan dit meer dan vergoedden.

de combinatie van wand en vloer moet op elkaar aansluiten

Wand en vloer van je tweede huis zijn meer dan alleen maar een tegeltje of tapijt op de vloer en behangetje of likje verf aan de wand. Van belang is dat dit perfect op elkaar afgestemd wordt. Zowel in kleur als materiaal, doe je dit goed dan kun je hiermee voor een belangrijk deel bijdragen aan het ruimtelijke effect van je vakantiehuisje. Ook hier hebben we enkele eenvoudige tips voorhanden waarmee je wellicht je voordeel kunt doen.

de binnenmuren vrij houden van allerlei onnatuurlijke opsmuk

De muren in je chalet of bungalow worden onderbroken door raam- en deurkozijnen. Dit is een gegeven wat vaststaat. De vierkante meters daadwerkelijke muur is waar jij een stempel op kunt drukken.
Veel mensen kiezen ervoor om meerdere schilderijen en/of fotolijsten op te hangen. Maar moet je zuinig met de ruimte omgaan dan is minder vaam meer. Kijk kritisch of je recreatiewoning dit echt nodig hebt. En kies in plaats van een schilderij eens voor een spiegel. Deze kan een ruimtelijk effect sorteren. (mits op de juiste plek opgehangen uiteraard)
Kies voor de afwerking van de muren voor een lichte kleur en gebruik beslist geen druk motief. Rust aan de muur geeft ruimte in je buitenhuis.

welke vloer heeft het optimale ruimtelijke effect in een kleine woning

Gebruik materiaal met weinig opvallende naden. Vloerbedekking in een recreatiewoning is vaak niet optimaal en een tegel-, laminaat, of parketvloer heeft dan ook de voorkeur. Wat betreft kleurstelling mag de vloer wat donkerder zijn als de wanden. Dit accentueert de binnenmuren en maakt het gevoelsmatig iets ruimer.
Kies wel voor een vloerafwerking met een niet al te opvallende naad. Kies je voor tegels bijvoorbeeld, ga dan voor de wat grotere formaten.
Een leuk alternatief voor een vakantiehuis is een gietvloer. Deze kun je in talloze kleurschakeringen krijgen en zo optimaal afstemmen op de wanden.

voor een recreatiewoning zijn multifunctionele meubelen perfect

Door de ruimte in een tweede woning of eigenlijk moet je stellen het gebrek aan ruimte is het interieur een belangrijke factor in het ruimtelijke gevoel.
Ben je bezitter van een vakantiechalet kies er dan niet voor om met logge bankstellen en zware eikenhouten salontafels te werken.
Het meubelaanbod is tegenwoordig zeer divers en op het internet kun je de nodige inspiratie opdoen. Wel lichten we alvast een tipje van de sluier op aangaande geschikte meubelen voor je tweede woning.

een meubelstuk kan meerdere functies vervullen

Bij de inrichting van een tweede huis ontkom je er niet aan meubelen te moeten kopen. De fout die veel mensen maken is om oude spullen van zolder te halen en deze in de recreatiewoning te plaatsen. Dit heeft vaak tot gevolg dat er in een relatief klein huisje allerlei zware meubelstukken komen te staan.
Ga juist voor ranke stoelen en tafels en nog beter is om voor meubels te gaan die meer functies kunnen vervullen. Denk eens aan een tafel die ook als boekenkast kan functioneren. Of een bank waarvan je de zitting kunt opklappen en op deze manier een prima bergruimte hebt.
Tegenwoordig zijn er echt mooie oplossingen te vinden waarin functionaliteit en esthetische vormgeving prima samen gaan.

interne kastruimte is een must in een klein vakantiehuisje

Ook in je tweede huis ontkom je er niet aan om kastruimte te creëren. Vaak denk je dan aan van die logge kasten die het interieur overheersen en bovenal het wooncomfort van een kleine vakantiewoning belemmeren.
Zaak is het om creatief om te gaan met deze materie en eens kritisch te kijken hoeveel kastruimte je nu werkelijk nodig hebt en aan de hand daarvan een te kijken naar mogelijkheden om deze ruimte zoveel mogelijk in te passen zonder dat het gevolgen heeft van je bewegingsvrijheid in de woning.
Een loze ruimte waarin je veel spullen kwijt kunt is onder de bedden. Je kunt hier bijvoorbeeld grote laden onder maken op wieltjes. Je staat versteld hoeveel ruimte je zodoende een nuttige functie kunt geven. En zo zijn er nog veel meer mogelijkheden om creatief tot een goede oplossing te komen. Loop eens door je tweede huis en bekijk per ruimte welke mogelijkheden er te bedenken zijn.


We hopen dat jij middels dit artikel de nodige inspiratie hebt opgedaan aangaande het zo mooi mogelijk inrichten van je vakantiehuis. Neem de tijd voor dit proces en betrek ook andere mensen in dit proces. Twee weten meer dan één en goede tips zijn altijd welkom.

Als je recreatiewoning eenmaal optimaal is ingericht en je tijdens de diverse weekendjes weg geniet van je buitenhuis. Is het wel zaak om deze zo opgeruimd mogelijk te houden. Laat spullen niet slingeren en heb discipline om alles uit het oog op te bergen. Een net huis geeft je zelf ook de innerlijke rust. En is het daarom niet allemaal te doen tijdens de mini-vakanties in je eigen vakantiehuisje!

Financiering bouw recreatiewoning Spanje

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

splitsing appartementsrechten of kavelverkoop

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

0 reacties

Reactie plaatsen