Tips: kopen van 2e huis buitenland (deel 2)

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

Hier het tweede deel met wederom met tip 5 t/m 8 voor mensen die een tweede woning in een populair vakantieland willen aankopen. De focus ligt op meerdere landen, maar met name de particulier die een vakantiehuis in landen als Spanje, Italië, Frankrijk, Griekenland of Turkije wil kopen zal hier wellicht nuttige informatie aan hebben.

tip 5: meer makelaars hebben dikwijls zelfde huis in de verkoop

In een aantal landen is het de gewoonste zaak van de wereld dat er meerdere makelaars hetzelfde object in de verkoop hebben. Vaak is het één makelaar die de daadwerkelijke verkoop doet en deze partij plaatst de desbetreffende woning ook bij andere vastgoedpartijen in de etalage. Als deze een geïnteresseerde voor het 2de huis hebben, koppelen ze dit vervolgens weer terug naar de verkopende makelaar en deze neemt het contact over. Als hier een verkoop uit komt wordt de commissie gedeeld.
Op zich is dit voor de koper allemaal niet zo erg belangrijk, ware het niet dat het nog wel eens voorkomt dat de verschillende verkopende partijen allemaal een andere verkoopprijs hanteren. Dit kan duizenden Euro’s schelen en het kan zo maar zijn dat u een bepaald vakantiehuis veel te duur aankoopt.
Let hier dus goed op en vraag hier ook nadrukkelijk na, als u een bepaalde vakantiewoning op het oog hebt is het dus verstandig om alle lokale makelaars na te lopen.

tip 6: is uw vakantiewoning goed (en goedkoop) te bereiken vanuit eigen land

Veel mensen die overwegen een vakantiehuis te kopen in een populair land onderschatten nogal eens de bereikbaarheid van hun tweede huis vanuit het eigen land. En niet alleen dat gegeven moet u onder de loep nemen, ook de reiskosten zijn belangrijk, tenminste als u overweegt meerdere malen per jaar een vakantie door te brengen in uw eigen huisje.
Bekijk dus goed welke vormen van vervoer er mogelijk zijn en wat de totale kosten ongeveer zijn van de heen- en terugreis.
Het reizen naar uw 2e huis in het buitenland moet het gehele jaar door goed te doen zijn en de reiskosten moeten beheersbaar blijven.

tip 7: Weet wat u exact koopt in het buitenland

Als u een tweede woning in het buitenland koopt dan is het belangrijk te weten wat u precies heeft gekocht. Als u bijvoorbeeld een fraaie villa met een groot perceel wilt aankopen dan is het verstandig om precies te weten hoeveel grond erbij de woning hoort en wat de bestemming hiervan is. Laat dit zwart op wit vastleggen in het koopcontract.
Als u een appartement wilt kopen in uw favoriete vakantieland dan heeft u natuurlijk geen probleem met de bouwgrond. Maar hier zijn andere zaken weer belangrijk.
Goed te weten is bijvoorbeeld wat de vaste kosten zijn, goede informatie hierover moet u kunnen vergaren bij de Vereniging van Eigenaren (V.V.E) van het desbetreffende appartementencomplex. Wat u zeker moet vragen is hoe de financiële situatie is want als u hier een appartement gaat aankopen maakt u onderdeel uit van de V.V.E. met alle lusten en lasten van dien. Ook dient de verkopende partij u goed te informeren over de vaste lasten. Denk hierbij aan belastingen en servicekosten.

tip 8: Is er stromend water en elektriciteit aanwezig in uw (toekomstige) 2de woning

Dit zal ons wellicht wat vreemd in de oren klinken maar toch is het dat niet. Als je besluit een tweede woning in het buitenland aan te kopen en gaat voor een fraai buitenhuis midden in de natuur of tegen een bergflank dan kan het zo maar zijn dat er hier geen nutsvoorzieningen zijn.
Hoewel de verkopende partij (eigenaar of makelaar) dit wel dient mede te delen is het zeker verstandig hier specifiek naar te vragen. U zult niet de eerste huizenkoper in het buitenland zijn die hier hardleers achterkomt.
Als er nu geen stromend water en elektriciteit is te vinden dan is het verstandig om hier een offerte voor op te vragen. Per land kan dit erg verschillen en het heeft natuurlijk ook weer te maken met de exacte ligging van het 2e huis welke u op het oog heeft.

Tot zover deze vier nieuwe tips waar u hopelijk iets aan heeft bij uw zoektocht naar een tweede woning in het buitenland. Ik hoop dat u snel de eerste vakantie in uw toekomstige vakantiehuis kunt doorbrengen.

Bouwvergunning verkrijgen in Portugal

Geplaatst op 28-11-2019 in Emigreren

Hoe staat het met je reisverzekering

Geplaatst op 28-11-2019 in Vakantie recensie

0 reacties

Reactie plaatsen