Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning
Niet iedereen heeft er behoefte aan om elk jaar opnieuw af te reizen naar een andere vakantiebestemming. Soms is het gewoon veel fijner om ergens een vaste stek te hebben waar je altijd terecht kunt. Een plekje van jezelf, maar dan in het buitenland. De meeste mensen denken bij het kopen van een vakantiewoning meteen aan Frankrijk of Spanje. En dat is natuurlijk ook heerlijk, niet in de laatste plaats vanwege het prettige klimaat. Maar als je meer hebt met Scandinavië is het ook mogelijk om daar een vakantiewoning te kopen. In het mooie Zweden bijvoorbeeld. Daar vindt je volop rust, ruimte, natuur, aangename zomers en romantische winters met veel sneeuw en ijs. En de huizenprijzen vallen heel erg mee. Zeker op het Zweedse platteland kun je zeer voordelig een leuk huis aanschaffen.
Waar moet ik op letten?
Uiteraard ga je bij het kopen van een vakantiehuis in Zweden niet over één nacht ijs. Er zijn flink wat zaken waar je rekening mee moet houden. Om ervoor te zorgen dat je niets over het hoofd ziet, zetten wij er een aantal voor je op een rijtje:
In welk gebied wil ik een vakantiewoning kopen?
Zweden is een groot land, en er zijn heel veel mooie natuurgebieden waar je een leuk vakantiehuis kunt kopen. Als je er over denkt om een vakantiewoning aan te schaffen zal je eerst moeten bepalen welk gebied jouw voorkeur heeft. Uiteraard hangt dit af van welk natuurgebied jou aanspreekt. Maar ook van de huizenprijzen. Over het algemeen kunnen we wel stellen dat de huizen in de dunbevolkte streken wat goedkoper zijn dan gemiddeld. Het betreft hier vooral de regio’s Dalsland, Värmland en Dalarna. Ten slotte kan de reistijd meespelen. Hoe noordelijker je wilt zitten, hoe langer je dus ook zal moeten reizen.
Een afgelegen huis heeft ook nadelen
De dunbevolkte regio’s zijn erg mooi en de huizenprijzen zijn laag. We willen echter wel benadrukken dat er ook nadelen zitten aan een afgelegen huis. Je kunt niet zomaar even snel een boodschap doen, want voor de dichtstbijzijnde winkel moet je nog een flink stuk rijden. Ook heb je niemand in de buurt waar je op terug kunt vallen. Dit kan vervelend zijn als je plotseling hulp nodig hebt, om wat voor reden dan ook. Ook zullen dieven sneller geneigd zijn om bij jou in te breken, er is immers niemand die er wat van merkt als zij jouw woning betreden gedurende jouw afwezigheid. Ook als je een bepaalde medische aandoening hebt kan het nadelig zijn om zo afgelegen te zitten. De hulpdiensten zullen er immers langer over doen om jou bij calamiteiten te bereiken.
Houdt rekening met veel onderhoud
Het klimaat in Zweden is anders dan in Nederland en de weersomstandigheden en hebben veel invloed op constructie van het huis. In de winter zullen er bijvoorbeeld altijd dakpannen bevriezen en kapot gaan. Het is dus heel belangrijk dat je regelmatig onderhoud pleegt aan het vakantiehuis. En hoe groter het huis is, hoe meer onderhoud dit uiteindelijk zal zijn. Al dit onderhoud kost veel geld. Stel jezelf daarom de volgende vraag: heb ik wel genoeg geld voor dit onderhoud? En het onderhoud kost niet alleen geld, maar ook veel tijd. Qua reistijd ben je al gauw een paar dagen kwijt, en voor het onderhoud ook. Als je dan ook nog vakantie wilt vieren, snap je wel dat je een flink aantal dagen moet rekenen voor je vakantie. Een paar weken vakantie is dus realistischer dan een weekendje. Ook het reizen zelf brengt kosten met zich mee. Voor veel bruggen en veerboten zal je immers tol moeten betalen, waardoor je voor elke reis toch aardig wat meer kwijt bent dan je in eerste instantie zou denken.
Je hebt kosten aan het huis, ook als je er niet verblijft
Ook wanneer je niet in het vakantiehuis verblijft maak je toch verbruikskosten. Dit komt omdat de verwarming ook in de winter moet blijven branden. Anders is de kans groot dat de ketel kapot vriest. Het constante verwarmen van je vakantiewoning brengt kosten met zich mee, en dit is iets wat je je van tevoren goed moet realiseren.
Laat een huis altijd bouwkundig inspecteren
Een Zweeds huis heeft veel te lijden onder de weersomstandigheden. Het is daarom heel belangrijk dat je een huis koopt wat bouwkundig goed in elkaar zit en op een goede manier onderhouden is. Schakel daarom, voordat je een contract tekent, altijd een expert in die het huis van onder tot boven nakijkt.
Hap niet te snel toe, maar onderhandel
In Zweden trekken veel mensen van het platteland naar de stad. Als gevolg daarvan staan veel huizen op het platteland langere tijd te koop. De eigenaren willen dus graag verkopen en hier kun jij als koper van profiteren. Hap nooit te snel toe en ga flink onderhandelen over de prijs. Normaalgesproken is het mogelijk om zeker 20% van de vraagprijs af te krijgen.
Conclusie
Zweden is een geweldig land om een vakantiehuis te kopen. En de prijzen van de huizen op het platteland zijn relatief laag. Toch is het belangrijk om niet impulsief te handelen. Je moet goed nadenken over de locatie van het huis. De dunbevolkte gebieden zijn namelijk wel goedkoper, maar zorgt er ook voor dat je geïsoleerd bent. Je kunt niet even snel naar de winkel en als je hulp nodig hebt sta je er in veel gevallen alleen voor. Ook kun je je verkijken op de kosten. Een huis zelf is snel gekocht, maar daarmee is het niet klaar. Dit heeft alles te maken met het Zweedse klimaat. De weersinvloeden zorgen voor veel onderhoud aan het huis. Dit onderhoud kost geld. Ook zal je kosten maken, zelfs als je niet in het huis verblijft. De verwarming moet immers blijven branden om te voorkomen dat de boel kapot vriest. Ook de reis naar de woning kan duur zijn door de tol die je moet betalen bij bruggen en veerboten. Heb je eenmaal besloten dat je het Zweedse avontuur aandurft en heb je een huis op het oog? Laat deze dan altijd controleren door een bouwkundig expert. Zo weet je zeker dat de woning deugdelijk gebouwd is en goed onderhouden. Is het huis goedgekeurd en wil je een bod doen? Ga dan niet te snel overstag. De huizen op het platteland staan doorgaans lang te koop en is meestal flink wat ruimte voor onderhandeling.
Geplaatst op 28-11-2019 in Vakantie recensie
Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning