Winterse praktijken in Portugal

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

Tweede huis in Portugal en ook in de winter hier verblijven?

Noord-europeanen kennen de klappen van de zweep als het op kou aankomt. En daar weet men zich dan ook erg goed tegen te beschermen. Centrale verwarming, fatsoenlijke isolatie van de woningen, warme en voldoende kleding en wanneer de verwarming van onze auto kapot is wordt die ook direct gerepareerd.

Hier in het zuiden kijken ze er iets anders tegenaan....

De woningen worden gebouwd om de warmte buiten te houden dus kleine ramen en overdekte portieken. Vocht wordt enkel bestreden door een zo goedkoop mogelijke ontvochtiger en vele woningen vertonen geen enkele wijze van verwarming behalve een kleed op de bank of een voetstoof onder de eettafel waar men met z’n allen omheen zit.

Iedere winter zijn er dan ook weer de berichten vooral vanuit het noorden van Portugal dat er mensen (vooral ouderen) die overleden zijn ten gevolge van de kou. Alarmberichten worden afgegeven net als wanneer er brandgevaar is in de zomer, groen, oranje en rood.

En dan vraagt u zich natuurlijk af: waarom zorgen die mensen niet voor een juiste verwarming in het huis. Of het nu gewoonte is, gebrek aan geld, het geld er niet voor over hebben of juist een combinatie van deze factoren, het blijft een feit dat Portugal in een heel aantal zaken nog ver achter loopt in haar ontwikkeling ten opzichte van Noord-Europa.

De komst van het onroerend goed toerisme heeft vooral in de Algarve behoorlijke veranderingen in de bouwwijze aangebracht. Woningen voor deze toeristische sector worden tegenwoordig bijna altijd afgeleverd met (pre-)installatie van centrale verwarming, verbeterde isolatie en in sommige gevallen zelfs met vloerverwarming.

En ook eigen huis bezitters investeren steeds vaker in houtkachels zoals een salamander welke een zeer goed rendement levert ten opzichte van de centrale verwarming op gas dat steeds duurder wordt.

Een aantal jaren geleden was er een overheidsprogramma waarbij men met subsidie zonnepanelen voor 1/3 van de prijs konden aankopen. Ook hier is goed gebruik van gemaakt.

Dit wetende is het van belang dat wanneer u op zoek bent naar uw vakantiewoning in Portugal u een kritische blik heeft ten opzichte van woningisolatie en –verwarming wat u vooral nog wel eens wilt vergeten wanneer u hier in hartje zomer bent. Kijk uit naar mogelijk vochtplekken in de ingebouwde kasten en badkamers (of pasgeverfde stukken muur) zodat u weet waar u mogelijk renovatiewerkzaamheden dient te ondernemen als u de vakantiewoning van uw dromen heeft gevonden.

Inschrijven in Spaanse Registro & Catastro

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

Als makelaar de 2de woningmarkt betreden

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

0 reacties

Reactie plaatsen