Een tweede huis in Italië – La Dolce Vita

Geplaatst op 28-11-2019 in Vakantiehuis

Italiaans genieten vanuit je eigen woning

Veel mensen hebben een favoriet vakantieland en bij nogal wat mensen is dit Italië. Dit land met zijn verschillende regio’s heeft een grote aantrekkingskracht op toeristen vanuit de hele wereld. Ook veel Nederlanders en Belgen genieten van al het moois wat Italië zo’n uniek land maakt.
Na meerdere malen in dit land op vakantie te zijn geweest komt het nogal eens voor dat men overweegt een tweede woning in Italië aan te schaffen.
Onroerend goed in het buitenland aankopen brengt natuurlijk ten aller tijde allerlei juridische zaken met zich mee waar men rekening mee dient te houden. Maar hoe ervaren landgenoten die een de stap hebben gemaakt en zich huiseigenaar mogen noemen hun keuze. Is het nog steeds La Dolce Vita voor hen ? Oftewel ervaren ze het goede leven in Italië ook nu nog als bezitter van een recreatiewoning.

Wat zijn de beweegredenen om een vakantiehuis in Italië aan te schaffen ?

Landgenoten die de aankoop van een woning in Italië overwegen vallen veelal voor een bepaalde regio. Vaak is dat Toscane, Umbrië, Le Marche en ook de Italiaanse Meren zijn natuurlijk erg populair. Maar afgezien van de streek zijn er natuurlijk ook de persoonlijke wensen waaraan een eigen vakantiehuis aan moet voldoen.
Bij onderzoek komt veel naar voren dat veel Nederlanders op zoek zijn naar een recreatiehuis in een landelijke omgeving. Veelal ligt de voorkeur ook bij een huisje met karakter en moet het vrijstaand gelegen zijn. Een stukje privacy speelt bij veel potentiële kopers die op zoek zijn naar een tweede woning in Italië ook mee. Het komt erop neer dat veel mensen door hun vele dagelijkse beslommeringen vooral willen genieten van de rust die je met name in de binnenlanden van Italië kunt vinden. Uiteraard speelt ook het weerbeeld hier een belangrijke rol in. Bijkomende voordeel is dat de vraagprijzen van woningen hier ook een behoorlijk stukje lager liggen dan een optrekje aan de  Middellandse of Adriatische Zee.
Tijdens een verblijf in Italië wil men vooral onthaasten en genieten als in de term La Dolce Vita !
Het grote genieten van al het schoons en de kwaliteit van het Italiaanse leven daar gaat het vooral om.

Nederlanders met een tweede huis in Italië gaan niet snel over tot verkoop

Wie een woning koopt in Italië doet dit doorgaans niet met een motief een te behalen rendement. Zie je in veel andere landen nogal eens wat Nederlanders een 2de woning aanschaffen met in het achterhoofd het maken van geld. Mensen die een huis kopen in Italië staat daar doorgaans toch iets ander in. Deze doelgroep investeert vooral in de kwaliteit van het leven, het genieten van cultuur, heerlijke eten en een aangenaam klimaat met veel zonuren.
Anders gezegd; het gros van de landgenoten welke een woning in Italië koopt doet dit doorgaans niet binnen enkele jaren weer van de hand. Er zijn veel mensen die het als een familiehuis in het buitenland zien en het komt ook nogal eens voor dat het onroerend goed een generatie wordt doorgegeven.  Het La Dolce Vita gevoel zit als het ware in de genen en enkele malen afreizen naar je eigen Italiaanse vakantiehuis is in de loop van de jaren een ongeschreven wet geworden.
Het verkopen van je tweede woning in Italië is dan ook voor veel mensen een issue wat eigenlijk onbespreekbaar is. En geef ze eens ongelijk!

De financiële waarde van een eigen huis in Italië

Hierboven staat geschreven dat mensen verknocht raken aan hun Italiaanse vastgoed en dit in de loop van de jaren echt als een tweede huis in het buitenland zijn gaan zien. En hoewel dit oprecht zo is wordt het financiële aspect over het algemeen ook niet uit het oog verloren. Mensen die hun spaargeld in een recreatiewoning in Italië steken doen dit doorgaans met het oog op eigen gebruik. Maar veel landgenoten ontkomen er niet aan om ook een hypotheek te moeten afsluiten voor een tweede huis in Italië.
Om de maandelijkse kosten te kunnen opbrengen is het voor woningbezitters dan ook nogal eens het overwegen waard om dit op te vangen met een stukje verhuur. Zodoende worden de hypotheeklasten doorgaans prima beheersbaar en worden slapeloze nachten voorkomen. Natuurlijk heeft het verhuren van een vakantiewoning ook wel wat nadelen en een goede onderbouwde afweging maken is dan ook aan te raden.
De onroerend goed markt in Italië is stabiel te noemen. Natuurlijk is het zo dat per regio er wel enige verschillen zijn, zowel in prijzen als in fluctuatie, maar land in zijn geheel beschouwt kun je stellen dat de aankoop van een tweede huis in Italië geen riskante zaak is. Op de lange termijn zie je toch een gestage waarde groei voor het gros van het Italiaanse recreatieve vastgoed. Wel is het natuurlijk belangrijke een deugdelijke makelaar in de hand te nemen en je nodige huiswerk van te voren te doen. Ken de regio, weet op welk niveau de woningprijzen in dat gebied liggen. Ook infrastructuur en dergelijke kunnen meespelen in het voortraject.
Neem de tijd om het proces van oriëntatie tot aankoop door te lopen en als alles op zijn plaats valt mag u zich ook de trotste eigenaar noemen van een buitenhuis in Italië !

Belangstelling kopen recreatiewoning omhoog

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

Vakantie aan Nederlandse kust populairder

Geplaatst op 28-11-2019 in Vakantie recensie

0 reacties

Reactie plaatsen