Kosten en opbrengsten bij Grieks tweede huis

Geplaatst op 28-11-2019 in Vakantiehuis

Is het kopen van een Recreatiewoning in Griekenland financieel verstandig?

Wanneer u een tweede huis in Griekenland koopt, dient u er rekening mee te houden dat er nog extra kosten bovenop de koopsom zullen komen, de kosten koper. Als u eenmaal een recreatiewoning in Griekenland bezit, kunt u er voor kiezen om dit te verhuren. Op die manier kunt u inkomsten genereren uit uw tweede huis en kunt u de kosten dekken.

Bijkomende kosten bij een Grieks tweede huis

Bovenop de koopsom komen nog een aantal extra kostenposten waar u rekening mee moet houden. Allereerst is er de overdrachtsbelasting die u moet betalen als koper, deze belasting wordt geheven over de koopsom. Hoeveel de overdrachtsbelasting is hangt af van hoe hoog het bedrag is wat in de notariële akte staat. De overdrachtsbelasting is drie procent van het bedrag wat in de akte staat. Daarnaast zijn er nog notariskosten die meestal zo rond de twee tot tweeënhalf procent van het bedrag wat in de notariële akte bedragen. Ook bent u uw advocaat nog een bedrag verschuldigd. Dit bedrag komt in de meeste gevallen neer op anderhalf tot twee procent van het bedrag wat in de notariële akte genoemd staat (exclusief 23 procent BTW). Als laatste zijn er dan nog de kosten voor de makelaar die u van dienst is geweest. In Griekenland betaalt u aan uw makelaar meestal zo’n drie tot vier procent van de aankoopprijs van de Griekse tweede woning (exclusief 21 procent BTW). Het minimum voor de makelaarskosten ligt op vijfduizend euro exclusief BTW. Over het algemeen komen de kosten koper, dus het bedrag wat nog bovenop de koopsom komt, neer op zo’n zeven procent van de vraagprijs van een tweede woning in Griekenland. Hierbij zijn de makelaarskosten niet meegerekend.

Het verhuren van uw Griekse recreatiewoning

Veel mensen kiezen er voor om hun tweede huis in het buitenland te verhuren aan andere particulieren. Dit kan een goede manier zijn om de kosten te dekken en inkomsten te genereren vanuit uw tweede woning. U kunt uw eigen vakantiehuis zo ook gebruiken als een investering. Officieel moet men van te voren een aanvraag doen als u uw tweede woning wilt verhuren aan derden. U kunt dit aanvragen bij de Griekse overheidsinstantie voor toeristen, die de O.E.T. genoemd wordt. Deze instantie draagt zorg voor de regelgeving en registratie omtrent verhuur van tweede huizen. U kunt alleen een aanvraag doen als het gaat om een vakantiewoning, recreatiewoning of tweede huis dat op naam van één enkele eigenaar staat. Veel eigenaren springen niet zo zorgvuldig om met de regelgeving en verhuren hun recreatiewoning illegaal. Er is vrijwel geen controle hierop, maar u bent vanzelfsprekend zelf de verantwoordelijke als er problemen ontstaan. Illegaal verhuren is dan ook op eigen risico en wordt zeker niet aangeraden.

Meer waar voor je geld in Bulgarije

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

Manieren om in Zwitserland vakantie te gaan

Geplaatst op 28-11-2019 in Vakantie recensie

0 reacties

Reactie plaatsen