Spaanse woning (ver)huren & goed verzekeren

Geplaatst op 28-11-2019 in Vakantiehuis

In dit stukje leggen we uit hoe uw Spaanse woning verzekerd moet worden als u deze verhuurt. Ook vertellen wij welke verzekering u dient af te sluiten als u een recreatiewoning gaat verhuren. We onderscheiden twee verschillende soorten verhuur: Korte termijn (vakantie)verhuur en lange termijn verhuur.

Huurt u een vakantiewoning?
Dan hoeft u geen opstal- ofwel huisverzekering af te sluiten, want dit is de verantwoordelijkheid van de verhuurder. In geval van inbraak kan aanspraak op deze verzekering worden gemaakt voor de gestolen goederen van de eigenaar. Daarom raden wij u, als huurder, aan om zelf een reisverzekering af te sluiten. Hiermee bent u verzekerd in geval van diefstal en beschadigingen van uw eigen eigendommen die zich op dat moment in de woning bevinden.

Verhuurt u uw vakantiewoning voor korte periodes?
Als u een koophuis in Spanje bezit, dan adviseren wij u om een opstal- en inboedelverzekering af te sluiten. In de polis moet vermeld staan dat u het huis voor korte periodes verhuurt. Vaak is het risico op schade bij vakantieverhuur groter dan bij lange termijnverhuur. U kunt dit risico verkleinen door een inventarislijst te gebruiken en de huurder een borgsom te laten betalen.

Huurt u een woning voor lange termijn?
Huurt u voor een lange periode een woning in Spanje? Ook dan is het gebruikelijk om een waarborgsom te betalen aan de eigenaar van de woning. Dit bedrag krijgt u na afloop van het contract terug mits de woning in goede staat wordt achtergelaten en er geen achterstallige betalingen zijn. 

Voor u als huurder is het raadzaam een inboedelverzekering af te sluiten. Uw eigendommen (spullen in huis) zijn anders niet verzekerd. Eventuele schade die u aanbrengt aan de (inboedel van de) woning die toebehoort aan de eigenaar wordt van uw borg ingehouden; dit valt niet onder uw WA-verzekering.

Verhuurt u uw woning voor lange termijn?
Indien u uw woning voor langere tijd verhuurt dan is het aan te raden om zowel een opstal- als inboedelverzekering af te sluiten. Net als bij vakantieverhuur dient er in de polis vermeld te staan dat de woning voor verhuur wordt gebruikt. Als eigenaar van een woning die aangesloten is bij een VvE bent u verantwoordelijk voor de kosten van het algemene onderhoud zoals het zwembad, tuinen en liften en ook voor uw gedeelte van de verzekering van de urbanisatie.

Geef uw zorgen uit handen en laat uw verzekeringsagent u goed voorlichten, zodat u onbezorgd van uw vakantie kunt genieten c.q. uw woning met een gerust hart kunt verhuren. 

Als 2de woning makelaar uw doelgroep vinden

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

Vakantiehuis – tweede woning – emigratie

Geplaatst op 28-11-2019 in Emigreren

0 reacties

Reactie plaatsen