3 belangrijke tips voor een vakantiewoning in Kroatië kopen

geplaatst op 22-10-2020
 Tweede woning 
Kroatië is door de jaren heen als vakantieland steeds populairder geworden. Dat hoeft ook niet te verbazen, want dit land heeft ongelofelijk veel moois voor haar bezoekers in petto. Niet in het minst de ongelofelijke natuurpracht die zich hier ontvouwt is een sterke troef voor mensen die op zoek zijn naar een land om een vakantiewoning in te kopen. Uiteraard is dit lang niet het enige voordeel. Het grootste deel van Kroatië kan immers ook rekenen op een prachtig mediterraans klimaat waardoor je hier kan genieten van heerlijke zomers. Overweeg jij ook het aanschaffen van een vakantiehuis in het prachtige Kroatië? Dan hebben wij alvast drie uitermate belangrijke tips voor je op een rijtje gezet waar je rekening mee kan houden.
alt

1.) Naar welke regio gaat jouw voorkeur uit?

Het merendeel van de mensen die met het idee spelen om een vakantiewoning te kopen in Kroatië vinden het belangrijk dat deze zo dicht mogelijk bij de zee is gelegen. Wanneer dat ook voor jou geldt betekent dit eigenlijk dat je daarvoor zal willen kijken in de richting van twee verschillende regio's in Kroatië. Het gaat hierbij om de volgende:

  1. Istrië;
  2. Dalmatië;

Beide regio's hebben hun toeristen, maar ook hun inwoners heel wat moois te bieden. Belangrijk om rekening mee te houden is wel dat er zomaar sprake kan zijn van een behoorlijk indrukwekkend prijsverschil voor wat het kopen van vastgoed betreft. Een vakantiewoning kopen in een in Istrië gelegen plaats zoals bijvoorbeeld Funtana is dan ook veel betaalbaarder dan wanneer je overweegt om iets in Split te kopen. Helemaal een dure kwestie wordt het wanneer je in de regio van Dubrovnik wil investeren in een recreatiewoning. De prijzen hier zijn door de jaren heen namelijk explosief gestegen. Even grondig onderzoeken welke regio in Kroatië jouw voorkeur wegdraagt en ook financieel haalbaar is, is uitermate belangrijk.

2.) Let op de extra kosten die in rekening worden gebracht

Wanneer je een bepaald vakantiehuis geadverteerd ziet worden met een bepaalde vraagprijs is het van belang om er rekening mee te houden dat deze vraagprijs exclusief de extra koopkosten is. Veel mensen staan hier niet bij stil waardoor ze bij de eindafrekening voor een onaangename financiële verrassing komen te staan. Zo'n verrassing kunnen wij je gelukkig helpen voorkomen door een goed overzicht te geven van deze kosten. In ieder geval, als koper kan je in Kroatië geconfronteerd worden met de volgende extra koopkosten:

Doe je een beroep op een makelaar voor het kopen van een vakantiehuis in Kroatië? Dan zal je rekening moeten houden met bepaalde makelaarskosten. Deze kosten vormen doorgaans een bepaald percentage van de aankoopprijs. Des te duurder het vastgoed, des te hoger deze kosten dus zullen uitvallen. Hou er bovendien rekening mee dat het percentage aan makelaarskosten doorgaans exclusief BTW wordt aangegeven. Op moment van schrijven is het BTW-percentage in Kroatië 25 procent waardoor er nog eens één vierde extra bovenop de standaard makelaarskosten wordt aangerekend. Koop je een vakantiehuis rechtstreeks over van een particuliere verkoper? Dan spreekt het voor zich dat je geen makelaarskosten zal moeten betalen.

De tweede extra koopkost is de zogenaamde juridische koopkost. De prijs die je moet betalen voor een advocaat kan variëren, maar je kan rekening houden met een kostprijs van gemiddeld anderhalve procent. Let op, ook hiervoor geldt dat deze prijs exclusief 25 procent BTW is. Het staat advocaten niet vrij om te vragen wat ze zelf willen. Het bedrag dat in rekening wordt gebracht dient immers te voldoen aan de opgestelde voorschriften van het ministerie van justitie. Last but not least is er nog de overdrachtsbelasting en de BTW op het aangekochte vastgoed.

Wat met de overdrachtsbelasting en de BTW?

Voor het aanschaffen van een vakantiewoning of een ander type vastgoed in Kroatië geldt altijd dat er notariskosten en overdrachtsbelasting dient te worden betaald. Het gaat hierbij om een op moment van schrijven vastgesteld percentage van 4 procent. De belastingaanvraag dient te gebeuren binnen de periode van 30 dagen volgend op de ondertekening van het verkoop-/ of koopcontract. Dit regelt de advocaat voor je. Wat jij als koper nog moet regelen is de betaling van de overdrachtsbelasting binnen de termijn van 15 dagen nadat de aanvraag op het belastingkantoor werd ontvangen.

De overdrachtsbelasting kan in Kroatië op twee verschillende manieren worden berekend. In eerste instantie kan ze berekend worden op basis van de contractuele verkoopprijs van het vastgoed. Dit is het geval bij een (vakantie)woning die is gebouwd voor 1 januari 1998 of werd verkocht door een bepaalde entiteit welke niet binnen het BTW-stelsel valt. De overdrachtsbelasting kan tot slot ook worden berekend op basis van de waarde van de grond en de infrastructuur. Dit gebeurt in situaties waarin het gaat om vastgoed met een bouwdatum later dan 1 januari 1998 en wanneer het vastgoed wordt verkocht door een entiteit welke wel binnen het BTW-stelsel valt.

3.) Wat wordt de doelgroep van je vakantiewoning in Kroatië?

Voordat je gaat investeren in een land is het niet alleen maar belangrijk om je te verdiepen in de plaatselijke gebruiken en de lokale cultuur. Natuurlijk is dit ongelofelijk belangrijk, maar je gaat je vakantiewoning in Kroatië wellicht niet verhuren aan Kroaten. Het is dan ook zeer interessant om je even te verdiepen in de reden(en) waarom mensen er voor kiezen om een vakantie naar Kroatië te boeken. Kroatië is een land die vooral bekend staat omwille van haar maritieme schoonheid en troeven. Dit betekent dat heel wat mensen naar dit land afreizen met een (eigen) boot. Het kan interessant zijn om hierop in te spelen en bijvoorbeeld te kiezen voor het kopen van een vakantiehuis met aanlegsteiger.

Wil je, je graag richten op het hogere segment van het toerisme en zou je graag de meest veeleisende reizigers willen aanspreken? Dan kan het kopen van een vakantievilla met zwembad terug een interessante keuze zijn. In ieder geval, even goed nadenken over de doelgroep van jouw vakantiehuis in Kroatië (wanneer je van plan bent om je tweede huis te gaan verhuren) is altijd de moeite waard.

Ben je inmiddels een aantal jaren op vakantie geweest in Kroatië en denk je erover om een recreatiehuis in dit Balkanland aan te schaffen, dan is het zaak om een locatie en een maximaal koopbudget te bepalen en van daaruit gericht te gaan zoeken. Bezoek wat lokale makelaarskantoren en check het actuele aanbod op het internet. Neem je tijd en ga het kooptraject dan gericht in. 

2 reacties

Gerard op 06-09-2023 om 09:37
Kroatië is in sneltreinvaart een land geworden waar je in de zomermaanden prima een vakantie door kunt brengen. Voor mensen die een tweede woning in dit land willen kopen heeft dit een nadelig effect want de vraagprijzen voor een buitenhuis in Kroatië zijn de laatste jaren snel opgelopen.
floris op 05-11-2020 om 19:49
Prima dat jullie zulke tips delen. Wanneer reizen wat veiliger is geworden voor mijn gezin, zullen we deze tips zeker toepassen. Kroatie lijkt mij prachtige natuurlandschappen te hebben. We zullen het zeker toevoegen aan ons lijstje.
Reactie plaatsen