Elzas/Vogezen/Lotharingen

Elzas/Vogezen/Lotharingen

Regio in Frankrijk

Omdat we op deze pagina informatie verstrekken over drie bij elkaar gelegen gebieden in Frankrijk behandelen we de regio’s Elzas, de Vogezen en Lotharingen afzonderlijk van elkaar. Op deze manier is het overzichtelijker in welke regio er voor u het nodige te beleven is.
Voor onder andere vakantiehuizen in de Vogezen kunt u op deze website terecht. Het aanbod is van particuliere en zakelijke verhuurders.

algemene informatie Elzas
De regio Elzas is te vinden in het noordoosten van Frankrijk en grenst in het oosten tegen Duitsland aan. De hoofdstad van dit gebied is Straatsburg. Deze regio bestaat weer uit twee departementen namelijk Bas-Rhin en Haut-Rhin.
Wie de vakantie door wil brengen in de Elzas komt niet zozeer voor het warme weer want de zomermaanden bieden de nodige zonuren, maar regenval is eigenlijk onvermijdelijk. Ook kent dit gebied in tegenstelling tot veel andere regio’s in Frankrijk de seizoen en in de wintermaanden kan het dan ook best koud worden in deze streek. De Elzas staan bekend om zijn wijnvelden, vooral de witte wijn is van prima kwaliteit en is dan ook een belangrijk exportproduct. Ook staat dit deel van het land om zijn prachtige vakwerkhuizen bekend. Dit geeft de dorpjes en steden een unieke uitstraling. In de Elzas is het aanbod van vakantiehuizen goed te noemen, maar het gaat vooral om kleinschalige vakantieparken.

algemene informatie Vogezen
De Vogezen is een gebergte welke voor een deel in de Elzas gelegen is. Deze regio word veelal aangedaan voor mensen die actief in de buitenlucht bezig willen zijn en vooral in de vrije natuur de vakantie willen doorbrengen. Het hoogste punt van deze bergketen is de Grand Ballon op een hoogte van meer dan 1,4 kilometer.
Als u een vakantiehuis wilt huren in de Vogezen dan zult u waarschijnlijk terecht komen in een woning die door een lokale inwoner wordt aangeboden. Hier is vooral duurzaam toerisme te vinden en deze lijn wordt ook gevolgd in het aanbod van accommodaties.

algemene informatie Lotharingen
De Franse regio Lotharingen is te vinden in het noorden van het land. De hoofdstad van dit gebied is Metz. We kunnen deze provincie weer onderverdelen in een viertal departementen, namelijk: Mossele, Vosges en Meurthe-et-Mossele en Meuse.
Het klimaat is zoals wat je in het noorden van Frankrijk kunt verwachten, dus zeg maar afwisselend. Zonnige perioden wisselen af met fases van bewolking en zo nu en dan een regenbui. Overdag kan het in de zomermaanden op zich best wel warm worden maar koelt het tegen de avond wel sneller af dan meer in het zuiden gelegen gebieden.


Toerisme

Hoewel de Elzas, Vogezen en Lotharingen gebieden zijn die aan elkaar grenzen of in het geval van de Vogezen gebergten zelfs gedeeltelijk overlappen hebben we er toch voor gekozen per regio een afzonderlijk stukje informatie te bieden. Op deze manier krijgt u hopelijk een iets beter inzicht tussen de overeenkomsten en verschillen van deze streken.

toerisme in de Elzas
Als u overweegt de vakantie door te brengen in de Elzas dan wilt u natuurlijk graag weten wat er zoal te beleven is. In dit artikel lichten we alvast een tipje van de sluier op!
De Elzas in Frankrijk is een perfecte bestemming voor mensen die graag wandelen en fietsen. Er zijn vooral prachtige fietsroutes te vinden tussen de wijnvelden door. Maar er zijn ook prima fietspaden te vinden langs de rivier de Rijn. De wijnroutes zijn ook interessant door de aanwezigheid van karaktervolle dorpjes en leuke authentieke stadjes. Goede voorbeelden hiervan zijn onder andere Kaisersberg en Colmar.
Als u een vakantiehuis huurt in de Elzas dan kan het bijna niet anders of u bevindt zich in de buurt van een bos. Want dit deel van Frankrijk is in feite een bosrijk gebied en wandelaars zullen dit absoluut kunnen waarderen. Een aanrader voor natuurliefhebbers is Parc naturel de Vosges, hier is het als actieve recreant prima toeven.

toerisme Vogezen
Mensen die kiezen voor Frankrijk als vakantieland maar niet zozeer voor de zon willen gaan maar tijdens een verblijf vooral genieten willen van het actieve buitenleven doen er goed aan om de Vogezen te overwegen als vakantiebestemming.
Lekker één zijn met de natuur daar is het waar het om draait tijdens een vakantie in deze regio. De Vogezen is een prima regio voor een wandelvakantie. Vooral de lagere gebergten zijn hiervoor uitermate geschikt en uw inspanning zal worden beloond met fenomenale vergezichten over dit prachtige stukje Frankrijk. Maar ook fietsliefhebbers doen er verstandig aan om een vakantiehuis te huren in de Vogezen. Voor zowel de recreatiefietser als de fanatieke mountainbiker liggen hier meer dan genoeg uitdagingen.
Ook het ecotoerisme in de Vogezen is in opkomst en dit is natuurlijk fantastisch in ogenschouw genomen dat u voor een duurzame vakantie in dit Franse gebied wilt gaan.

toerisme Lotharingen
Mensen die de vakantie wel eens in het noorden van Frankrijk hebben doorgebracht en daarbij ook de Lotharingen hebben aangedaan zullen het beamen, dit is een prachtige regio in het noorden van het land. Dit gebied is voor veel mensen ook bekend onder de naam Lorraine en unieke aan deze streek is dat het als enigste in Frankrijk grenst aan maar liefst drie omliggende landen. Het gaat dan om Duitsland, België en Luxemburg.
Tijdens de vakantie in Lotharingen moet je ook zeker een bezoekje brengen aan de regionale hoofdstad Metz. Deze behoort tot de oudste van Frankrijk en het mag dan ook geen verbazing wekken dat voor liefhebbers van historie en oude architectuur deze stad een waar eldorado is. Maar ook Nancy is een aantrekkelijke stad om te bezoeken tijdens je verblijf.
Ook heeft Lotharingen een reputatie hoog te houden op het gebied van kuuroorden en een dagje “kuren” is iets wat zeker te overwegen is. Bezoek ook eens de kopermijn in Le Thillot, een leuk uitje met een educatieve strekking. Perfect als je met het gezin de vakantie doorbrengt in een huisje te Lotharingen.

Provincie

Elzas/Vogezen/Lotharingen

Oppervlakte

45.800 km2

Aantal inwoners

circa 4.325.000

Hoofdstad

Straatsburg & Metz